blog-head

Hogyan válasszunk kiskutyát?


Ugyan a kiskutya kiválasztását illetően már az adott fajta standardjéből, jellemzéséből is ki lehet indulnunk, ám nagy hibát követünk el, ha általánosítunk. Minden kiskutya egy külön egyéniség, más-más az energiaszintük, habitusuk, valamelyik sportosabb, valamelyik kevésbé az, stb.

Kezdő kutyások gyakran úgy választanak kölyköt, hogy a hozzájuk futó kiskutyát tartják a legszimpatikusabbnak, úgy gondolják a kutyus választotta őket, nem pedig fordítva. Ezt mindenképp kerüljük el. Általánosságban elmondható, hogy az a kiskutya, aki azonnal érdeklődően hozzánk szalad, az alom legkeményebb, alfa egyede, nem feltétlenül jó választás kezdő kutyások számára.

A túl lassú, láthatóan beteg vagy problémás kiskutyákat kerüljük. Figyeljük, hogy minden kölyöknek legyen csillogó szeme, érdeklődő tekintete, tiszta, széklettől mentes feneke, csillogó bundája.

A munkakutyák, sportkutyák kiválasztására különböző tesztek állnak rendelkezésünkre. Mi a Volhard-kölyök tesztet részesítjük előnyben, melyről bővebben ITT olvashat.

A választásnál mindig kérjük ki a tenyésztő véleményét, hisz ő születésük óta ismeri a kiskutyáit, tisztában van képességeikkel, taníthatóságukkal, habitusukkal. A kiállítási kutyáknál fontos figyelmet fektetni az idegrendszeren kívül a küllemi megfelelőségre is. Ebben szintén a  választott tenyésztő tud igazán segítségünkre lenni, főként ha még most kóstolunk bele először a kiállítások ragyogó világába. A tenyésztő ismeri a vérvonalat, meg tudja mondani, mi várható az adott kölyöktől felnőttkorában, így nagyobb valószínűséggel azt kapjuk amit szerettünk volna.

 

Kennelünk fontos alapelve, hogy minden kutyus a megfelelő gazdihoz kerüljön, így biztosítjuk mindkét fél számára a boldog és élményekkel teli, problémamentes életet. Nagy hiba lenne, ha egy sportos, folyton izgő mozgó kiskutya egy nyugdíjas párhoz kerülne, akik nem annyira szeretnek kirándulni. Figyelmet fordítunk a leendő gazdik egyedi igényeire, illetve a kutyus igényeire, felmérjük a lehetőségeket és segítünk a megfelelő családtag kiválasztásában.

Az akitakölykök szürkés-barnás bundával születnek, az arcorri részük gyakran feketés-szürkés, maszkos. Ettől nem kell megijedni, a pici ahogy nő, ez gyönyörűen el fog tűnni, a barnás bunda pedig idővel bevörösödik. Érdemes megnézni a szülőkről is a kölyökkori képet, így jobban láthatjuk mire számíthatunk, legyen szó színről vagy mintázatról.

A vörös akiták mintázatát urajiro díszíti, mely a fehér részeket jelenti az arcorri részen, a hason, a lábakon és a farkon. A mintázatnak meg kell felelnie a standardben felállított követelményeknek. A standardet ITT találja.

Bízom benne, hogy tudtunk segíteni a leendő kiskutya kiválasztását illetően.

Kérdés esetén forduljanak hozzánk bátran!

info@akitakennel.hu