Hogyan válasszunk kiskutyát?

Ugyan a kiskutya kiválasztását illetően már az adott fajta standartjából, jellemzéséből is ki lehet indulnunk, ám nagy hibát követünk el ha általánosítunk. Minden kiskutya egy külön egyéniság, más más az energiaszintük, habitusuk, valamelyik sportosabb, valamelyik kevésbé az, stb.

Kezdő kutyások gyakran úgy választanak kölyköt, hogy a hozzájuk futó kiskutyát tartják a legszimpatikusabbnak, úgy gondolják a kutyus választotta őket, nem pedig fordítva. Ezt mindenképp kerüljük el. Általánosságban elmondható, hogy az a kiskutya, aki azonnal érdeklődően hozzánk szalad, az alom legkeményebb, alfa egyede, nem feltétlenül jó választás kezdő kutyások számára.

A túl lassú, láthatóan beteg vagy problémás kiskutyákat kerüljük. Figyeljük, hogy minden kölyöknek legyen csillogó szeme, érdeklődő tekintete, tiszta, széklettől mentes feneke, csillogó bundája.

A munkakutyák, sportkutyák kiválasztására különböző tesztek állnak rendelkezésünkre. Mi a Volhard-kölyök tesztet részesítjük előnyben, melyről bővebben ITT olvashat.

A választásnál mindig kérjük ki a tenyésztő véleményét, hisz ő születésük óta ismeri a kiskutyáit, tisztában van képességeikkel, taníthatóságukkal, habitusukkal. A kiállítási kutyáknál fontos figyelmet fektetni az idegrendszeren kívül a küllemi megfelelőségre is. Ebben szintén a  választott tenyésztő tud igazán segítségünkre lenni, főként ha még most kóstolunk bele először a kiállítások ragyogó világába. A tenyésztő ismeri a vérvonalat, meg tudja mondani mi várható az adott kölyökből felnőttkorára, így nagyobb valószínűséggel azt kapjuk amit szerettünk volna.

 

Kennelünk fontos alapelve, hogy minden kutyus a megfelelő gazdihoz kerüljön, így biztosítjuk mindkét fél számára a boldog és élményekkel teli, problémamentes életet. Nagy hiba lenne, ha egy sportos, folyton izgő mozgó kiskutya egy nyugdíjas párhoz kerülne, akik nem annyira szeretnek kirándulni. Figyelmet fordítunk a leendő gazdik egyedi igényeire, illetve a kutyus igényeire, felmérjük a lehetőségeket és segítünk a megfelelő családtag kiválasztásában.

Az akita kölykök szürkés barnás bundával születnek, az arcorri részük gyakran feketés szürkés maszkos Ettől nem kell megijedni, a pici ahogy nő, ez gyönyörűen el fog tűnni, a barnás bunda pedig idővel bevörösödik. Érdemes megnézni a szülőkről is kölyökkori képet, így jobban láthatjuk mire számíthatunk, legyen szó színről vagy mintázottságról.

A vörös akiták mintázatát urajiro díszíti, mely a fehér részeket jelenti az arcorri részen, a hason, a lábakon és a farkon. A mintázatnak meg kell felelnie a standardban felállított követelményeknek. A standardot ITT találja.

Bízom benne, hogy tudtunk segíteni a leendő kiskutya kiválasztását illetően.

Kérdés esetén forduljanak hozzánk bátran!

info@akitakennel.hu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.