A féregtelenítés fontossága

A féregtelenítés rendkívül fontos kutyáink életében, hiszen a petéket bárhonnan, a körülöttük lévő környezetből összeszedhetik, észrevétlenül is megfertőződnek.

A férgeknek rendkívül sok típusa ismert, lárvái nem csak kedvencünkben, hanem az emberekben is súlyos egészségkárosodást eredményeznek. Zoonózis betegségről van szó, ezért egy ki-be járó kutyusnak kifejezetten fontos a rendszeres féregtelenítés.

Mivel nagyon nehéz megmondani, hogy kutyánk fertőzött-e, – hiszen a férgesség jelei csak súlyos fertőzöttség esetén jelennek meg- , ezért érdemes negyedévente a testsúlynak megfelelő széles spektrumú tablettával kezelni kutyusainkat. Minden házikedvencünket lehetőség szerint egyidőben, hisz vissza fertőzhetik egymást. Ha azt látjuk, hogy a féregtelenítést követő napokban a székletben féreg ürül, a kezelést két hét múlva ismételjük meg. A petéket a tabletta nem pusztítja el, ezért fontos az ismétlés ebben az esetben.

Kölykök esetében kicsit más a helyzet. Az anyakutyától, a tejen keresztül fertőződhetnek, ezért már két hetes korukban el kell kezdeni a kezelést a számukra megfelelő szuszpenzióval, és ezt 2 hetente ismételni.

A férgesség tünetei nagyon hamar megjelennek a kölyökkutyákon. Lesoványodás, remegés, feszes has, nem kellő mértékben való fejlődés, ez mind a tünetek közé sorolható.

Hogyan lesz férges kedvencünk?

  • Guberálás
  • Fertőzött talaj
  • Bolha
  • Anyatej
  • Egymástól elkapják

Mi a Drontal család termékeit használjuk, melynél könnyebbség, hogy a nagytestű kutyáknak kifejlesztettek egy Drontal Plus Flavour 35 kg elnevezésű tablettát, így egy tablettával letudható a művelet. Kutyáink az ízesítése miatt szívesen is fogyasztják, nem szükséges a kajába rejteni, összetörni, vagy lenyomni a torkukon.

A picik a Drontal Puppy szuszpenziós készítményt kapják 2 hetente egészen 8 hetes korukig, ezt követően váltunk át tablettára.

A Drontal az alábbi férgek ellen nyújt megoldást:

  • Orsóférgek (Toxocara canis, Toxascaris leonina)
  • Galandférgek (Dipylidium caninum, Taenia spp., Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis)
  • Ostorféreg (Trichuris vulpis)
  • Kampósférgek (Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum)
  • Egysejtű parazita (Giardia spp.)

A szívféreg ellen ezek a tabletták nem megfelelőek, ebben az esetben kiemelten fontos a szúnyogok elleni védekezés egyéb repellens készítményekkel, illetve szívféregteszt után használhatunk Milbemaxot vagy egyéb milbemicid tartalmú tablettát.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.