Néhány szó a kullancsokról

Itt az ősz, az erdei séták során gyakran találkozhatunk ezekkel a nem kívánt élősködőkkel, melyek előszeretettel fúrják bele magukat kedvencünk bőrébe, ezzel különböző fertőzéseknek kitéve kutyusunkat.

De mitől is kell tartanunk?

A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek, az egyik a Lyme-kór, mely emberre is veszélyes, a másik pedig a rettegett Babesiosis.

A Lyme-kór csak nagyon ritkán okoz megbetegedést kedvencünkben. Magas lázzal jár, legjellemzőbb tünete a visszatérő sántaság. A gyulladás első körben a vérszívás helyéhez legközelebb eső végtagot érinti. Antibiotikumos kezelés hatására elmúlik, ám egyes esetekben másik izületen jelentkezik ismét. Jellemezheti még levertség, étvágytalanság, feszes járás íves háttartással, nehézlégzés és nyirokcsomóduzzanat. A fertőzést nem azonnal, hanem a vérszívás 2-3 napján adja át a kutyának, tehát az úgynevezett nem repellens készítmények is hatásosak lehetnek a védekezésben. A Lyme-kór ellen létezik védőoltás, melyet ajánlott beadatni kutyusunknak, attól függetlenül hogy nem egy gyakori betegségről van szó, jobb megelőzni a bajt.

A másik, a Lyme-kórnál lényegesen gyakrabban előforduló betegség, a sokak által jól ismert babézia. A legfontosabb dolog, hogy nem létezik ellene megfelelő hatóanyagú védőoltás, illetve ha nem kezeljük időben, sajnos halállal végződik.

A Babesiosis a fertőzött kullancsból vérszívás útján kerül a kutyába, 24-72 órán belül, szintén nem a vérszívás kezdetekor. Minél tovább van benne, minél nagyobb a kullancs, annál nagyobb az esély a fertőződésre.

Milyen tünetekkel jár?

  • Bágyadság, étvágytalanság és láz
  • Vérfestékvizelés, sárgaság, bűzös lehelet, hányás
  • Lesoványodás, váltakozó testhőmérséklet

Már az első tünetek jelentkezését követően állatorvoshoz kell fordulni, hogy beadja az erre a célra kifejlesztett Imizol injekciót, és szükség esetén infúziót. Minden perc számít, figyeljünk a jelekre, gondos gazdik már a vérfogyottságot is észreveszik a sápadt színű nyálkahártyákon.

A kullancs által terjesztett fertőzéseket legkönnyebben a megelőzéssel tudjuk kivédeni. Rengeteg készítmény áll a rendelkezésünkre spray, spot-on, nyakörvek illetve tabletta formában. Mindenki maga dönti el, mi a megfelelőbb kutyusa számára. A spot-onok általában repellens képességgel is rendelkeznek, tehát távol tartják a kullancsokat,ám egyik sem 100% hatásfokú.

A tablettákról különböző tévhitek terjengenek, miszerint májkárosító hatásúak. Tény hogy egyik vegyszer sem tesz jót kutyusunknak, de az is tény, hogy sajnos egy kutya sem él addig, hogy ezen szerek olyan szinten jelen legyenek a szervezetben, hogy problémákat okozhassanak. 15-20 év erre nem elegendő. Ha valaki mégis túlzottan aggódna, érdemes évenként beiktatnia egy Máriatövismag olaj kúrát, mely bizonyítottan májtisztító hatású és elősegíti a máj regenerálódását. A milbemicid tartalmú tablettáknál, melyek szívférgesség ellen is védenek,feltétlenül be kell iktatni egy évenkénti májtisztító kúrát, mert a kullancs elleni fluralaner hatóanyaggal ellentétben a milbemicid már rövidtávon is károsíthatja kedvencünket.

A tablettákat általában nem lehet állatkereskedésekben megvásárolni, kizárólag állatorvosoknál, hiszen vényköteles termékekről van szó. Kifejezetten ajánlott olyan kutyák részére, akik gyakran úsznak, gyakran vannak fürdetve.

Nyakörveket akitára annyira nem ajánlunk, mert a dupla bunda miatt rengeteget veszít a hatásából. A nyakörvek inkább rövidszőrű kutyákra megfelelőek.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.