Az akita habitusa


Az akita karaktere megjelenésénél is lenyűgözőbb. Mint tudjuk, az akita vadászkutya volt, emellett őrző-védő funkciókat is betöltött. Magasan fejlett területvédő ösztönökkel rendelkezik és renkdívül bizalmatlan idegenekkel szemben, a territóriumán kívül.

A fajta szoros kapcsolatot alakít ki családjával, különösen azzal az emberrel, akinek feltétel nélkül engedelmeskedik, ezért is tartják a fajtát kifejezetten egygazdás kutyának.

Nehéz szavakba önteni az akita természetének minden aspektusát.

Összefoglalva, az akita egy olyan kutyafajta, amely egy feltételesen háziasított farkas.

Hogy miért?

Nos, a kutyakiképzői módszerek egyike sem fogja ösztönözni adaptív készségeit, vadászösztönét és területvédelmi beállítottságát. Az akita több évet tölthet kiképzővel, amikor lehetősége nyílik rá, vadászni fog, akkor is, ha még soha életében nem tette ezt. ( A természetellenes környezetben élő, vadonélő állatok nagy része elveszti ösztöneit vagy fizikai képességeit a vadászathoz.)

Az akita igen kreatív – ha úgy véli nincs formában ahhoz, hogy levadásszon valami nagyobb állatot, megtalálja a módját, hogy levadásszon egy figyelmetlenebb példányt.

Az üldözési technikája csodálatra méltó, leleményesek, rendkívül ügyesek, a helyzetet gyorsan felmérik, beleértve az ellenségük képességeinek felderítését is. Az akitának lehetnek macska barátai, lehetséges hogy nem barátkozik, csak elviseli őket, de minden olyan idegen macskára, akit ő nem ismer és belép a területére, arra kétségtelenül vadászni fog.

Az akita soha nem veszíti el területvédő ösztöneit. A területe nem csak egy kert lehet, hanem akár egy autó, kutyaszállító box, vagy bármilyen olyan hely, ahol kicsit hosszabb ideig marad.

Ha az erdőben vagy a hegyekben túrázik valaki, az akita mindig közli velünk, hogy nem vagyunk egyedül, de soha nem ad ki semmilyen hangot, ha vadon élő állatot lát. Az akita egy olyan kutya, aki nem ugat feleslegesen. Meg tudja szokni, ha a kert előtt végigfutó járdán nagy a forgalom, folyamatosan tele van járókelőkkel, de ha valaki lelassul, körülnéz, gyanúsan viselkedik, a kutya azonnal figyelni fogja és jelez.

A szimpla ugatás mellett az akita többféle hangot is használ: beszélő, vitatkozó stb., a mindennapi életben használt hangok többsége kizárólag a családjának, a falkájának szól. Az akita mindig örömmel üdvözli hazatérő családtagjait, hangokat ad ki, úgymond woozik, táncol, közben a szájában hurcol bizonyos tárgyakat, játékokat, mintegy üdvözlő ajándékként. A fajta legkülönlegesebb jellemzője az örömtánc. És ami a legcsodálatosabb, hogy ezt idegenek jelenlétében nem hajtja végre, kizárólag a családjának szól ez a kis rituálé.

Olyan mintha két arca lenne. Az egyik a családjáé, a másik az idegeneké. Az akita ritkán vidám és játékos idegenekkel szemben, ám megfelelően viselkedik a gazdi jelenlétében, pontosan úgy, ahogy azt a gazdi elvárja. De csakis a gazdi jelenlétében! Ne hagyd egyedül a vendégeiddel, mert az akita azonnal főnökké válik és a toleranciája megszűnik. Az akita annyira titokzatos és szigorú, hogy nincs olyan vendég, aki ellent merne mondani neki. Valójában az akita nem csinál semmi különöset, csak egy pillantásával rendre utasítja a körülötte lévőket, mely után senki nem mer hozzáérni, sem mozogni, szinte megfagyasztja a levegőt. Az akita szívesen pihen olyan helyen, ahol mindent szemmel tarthat.

Egy kifejlett akita igen nagy méretű, nagyon fontos tehát a megfelelő szocializáció és engedelmesség, hogy mindig visszatérjen parancsunkra, különben a jövőben lehetetlen lesz a kutya pórázról való elengedése.

Mivel az akita természeténél fogva uralkodó típus, a tulajdonosnak határozott és következetes vezetővé kell válnia. Nagyon fontos képezni és nevelni a kutyusunkat, mert egy jól nevelet akitával a kapcsolat is sokkal kielégítőbb.

Az akita nagyon komolyan veszi az életet és nagyra becsüli mind a saját, mind a szeretett emberek életét. A falka hierarchiáját egyszer kell megalapozni, de ha a falka megváltozik, a hierarchiát újra létre kell hozni. Az akita tökéletesen olvassa az emberi és állati testbeszédet, mondhatni kiváló pszichológus és stratéga, emellett csodálatos alkalmazkodási képességgel bír.

Az akita, ha eltűnik ( ez történhet akár egy utazás során az erdőben, mikor például állatokat üldöz) mindig vissza fog térni arra a helyre, ahonnan elindult, még akkor is, ha már néhány napja történt az eltűnés.

Az akita tökéletesen alkalmazkodik a környezetéhez. Fontos, hogy még kiskutyaként minél több új dologgal megismerkedjen, ha azt szeretnénk, hogy a környezetét félelem nélkül elfogadja.

A családon kívüli emberekkel való bizalmatlanság szintén stabilizálható, csak fontos, hogy még a korai életszakaszában rengeteg idegen emberrel és állattal találkozzon. Az idegen területen való semleges viselkedés megtanítható, ám ha ezzel problémák vannak, a kutya félénk vagy agresszív viselkedést mutathat. Ez a viselkedés összefüggésben van az intimitás mértékével. Ha a tulajdonos gyenge jellem, aki nem tudja átvenni a vezetést, az akita kényelmetlenül érzi magát és felelősséget érez a gazdijáért, kötelességének érzi megvédeni a falktá. Az akita ilyenkor idegesen viselkedik, mely más kutyákkal való agresszióban (legjobb védekezés a támadás) vagy félénkségben mutatkozik meg.

Forrás: http://fuennooka.pl/character_of_akita.html

Fordítás: Ujvári Adrienn – Raion No Shinsei Akita Kennel