Mi is az a Szuper Kutya Program?

Az USA Hadserege a kutyákra vonatkozó programjában kifejlesztett egy módszert, mely még mindig útmutatóként szolgál ahhoz, hogy mi az, ami működik. A katonai célokra használt kutyák teljesítményének növeléséhez kidolgoztak egy “Bio Szenzor” névre keresztelt programot. Később ez a nagyközönség körében “Szuper Kutya” programként vált közismertté. Hosszú évek kutatásai alapján a hadseregnél azt tapasztalták, hogy a korai idegrendszeri stimulációs gyakorlatoknak fontos és hosszantartó hatásuk lehet. Vizsgálataik igazolták, hogy vannak specifikus időszakok az élet korai szakaszában, amikor az idegrendszeri stimulációval optimális eredményeket érhetünk el. Az első ilyen időszak az élet harmadik napján kezdődik és a tizenhatodik napig tart. Mivel ez az időtartomány a gyors idegrendszeri növekedés és fejlődés időszaka, ezért kiemelkedő jelentősége van az egyed számára.
A “Bio Szenzor” program a korai idegrendszeri stimulációval is foglalkozott annak érdekében, hogy a kutyáknak a legnagyobb előnyt biztosítsa. Ez öt különböző gyakorlatot alkalmazott, melyeket az idegrendszer stimulációjára fejlesztettek ki. Ezeket az edzéseket naponta egyszer kellett alkalmazni a kölykökön. Az edzés során egyszerre egy kölyökkel foglalkoztak és egy öt gyakorlatból álló sorozatot végeztek el vele. Tetszés szerinti sorrendben a gondozó elkezdte az egyik kölyökkel és azt az öt gyakorlat mindegyikének felhasználásával stimulálta. A gondozó ez elejétől a végéig elvégezte a sorozatot, mielőtt kezelésbe vette volna a következő kölyköt.

A gyakorlatok úgy gyakorolnak hatást az idegrendszerre, hogy korábban hozzák aktivitásba azt, mint ahogyan normális esetben megtörténne. Az eredmény: megnövekedett képesség, mely később az annak hatékonyságában rejlő különbséget okozza majd. Azok, akik játszanak a kölykökkel és rutinosan foglalkoznak velük, folytatniuk kell ezt, mivel az idegrendszeri gyakorlatok nem helyettesítik az egyébként szokásos bánásmódot, a játékos szocializációt vagy a kötődés kialakítását.

A stimuláció előnyei
A "Bio Szenzor" stimulációs gyakorlatokkal kezelt kutyáknál, öt előnyös tulajdonságot figyeltek meg. Ezek a következők:

  • Megnövekedett szív és érrendszeri teljesítmény (pulzusszám)
  • Erősebb szívverések
  • Erősebb mellékvese mirigyek (adrenalin)
  • Nagyobb stressz tűrő képesség és
  • Fokozott ellenállás a betegségekkel szemben


Tanulási tesztek során a stimulált kölykök aktívabbnak bizonyultak és nagyobb felfedezőkészséggel rendelkeztek, mint a nem stimulált alomtársaik, akikkel szemben versenyhelyzetben fölényben voltak.

A tesztek teljesítésének tekintetében másodlagos hatásokat is megfigyeltek. Egyszerű problémamegoldó-labirintus teszteknél a nem stimulált kölykök különösen izgatottak lettek, sokat vinnyogtak és sok hibát vétettek. Stimulált alomtestvéreik a teszt körülményeitől kevésbé jöttek zavarba vagy lettek zaklatottak. Összehasonlítva, a stimulált kölykök sokkal nyugodtabbak voltak a tesztkörnyezetben, kevesebb hibát vétettek és stressz hatására csak alkalmanként mutattak elesettséget.

Forrás: www.retrieversport.hu

Ezen “Szuper Kutya Gyakorlatokat” mi is alkalmazzuk a kennelünkben született kiskutyákon, hogy a későbbiekben könnyen alkalmazkodó és kellően szocializált akiták váljanak belőlük. Az intelligencia, a teljesítmény és az egészség tehát nem csak örökletes, hanem ezen gyakorlatok segítségével is növelhető. Ezen kívül kiskutyáink rádiót és zenét hallgatnak, hogy már a kezdetektől hozzá legyenek szokva a különböző hangi ingerekhez.