Akita vásárlás előtt

Akita kiskutyát szeretne vásárolni?

Kérjük olvassa el az alábbiakat, mielőtt meghozná a döntést. Számunkra nagyon fontos, hogy a kennelünkből származó kutyusok hosszú és boldog gazdis életet éljenek és megfelelően illeszkedjenek leendő családjuk életviteléhez.


Mennyire ismeri a fajtát?

Ha nem volt még akitája, nagyon fontos hogy kellően megismerje a fajtát, még a kiskutyus megvásárlása előtt. Japán fajtáról van szó, ezért habitusuk teljesen eltér a megszokottól, kezelhetőségük másabb, a komplett nevelési programjuk teljesen más hozzáállást igényel.

Érdemes utánanézni, beleillik-e egy kis akita az Önök családjába, ki tudják-e elégíteni az igényeit, illetve megfelel-e az életvitelüknek. Az akita nem szobakutya, akit babusgatni kell. Komoly és határozott nevelést igényel, ám ha ezt megkapja, cserébe páratlan hűséggel és feltétel nélküli szeretettel jutalmazza meg családját.

Impozáns megjelenésük miatt gyakran udvardísznek keresik őket, akik semmilyen foglalkozást nem kapnak. Azonban az akita számára ez nem megfelelő. Ugyan nyugodt temperamentumuk miatt a huskykkal ellentétben nem igénylik a folyamatos futást és sportolást, mint minden kutya, de a folyamatos mozgás, séta és rendszeres kirándulás számukra is elengedhetetlen.

Szívesen vannak a család közelében, ezért javasoljuk a kinti-benti tartást, így lényegesen erősebb kutya-gazdi kapcsolat alakulhat ki.

Kiváló házőrzőkutyák, nem szükséges erre kifejezetten tanítani őket. Mindennek ellenére keveset ugatnak, csak akkor hangoskodnak, ha tényleg okuk van rá. Nem kifejezetten falkakutyák, de egy határozott jellemű gazdi mellett természetesen igény szerint alkalmazkodnak fajtársaikhoz. Lehetőség szerint ellenkező nemű kutyák tartásában gondolkozzunk, hiszen az akita igen domináns fajta, ebben kiemelkedő a többi fajta közül.

Mint minden más kutya, ha nincsenek kellően lemozgatva, unalmukban hajlamosak feltalálni magukat, például kertet ásnak, rongálnak, mindent megrágcsálnak. Fontos, hogy minden esetben gondoskodjunk mind fizikai, mind szellemi fárasztásukról is.

Hol érdemes kiskutyát vásárolni? 

  • Kizárólag tenyésztőnél, ahol FCI törzskönyvvel (mely tartalmazza a szülők egészségügyi szűréseinek eredményeit), többször oltva és féregtelenítve, mikrochippel ellátva adják át a kiskutyát minimum 8 hetes korban
  • Ahol a tenyésztő nem zárkózik el a kutyák tartási helyének megtekintésétől, a kutyák helye tiszta, rendezett, megfelelő méretű
  • Ahol a szülők rendelkeznek tenyészszemlével és kiállítási eredményekkel, hiszen ez bizonyítja, hogy a fajtának megfelelő küllemi jegyekkel rendelkeznek
  • Ahol évente maximum 2 alom születik és nem tömegtermelnek, a minőség mindig fontosabb, mint a mennyiség
  • Ahol maximum 1-2 fajta kutya tenyésztésével foglalkoznak
  • Ahol szerződéssel és egészségügyi garanciával adják el a kiskutyákat
  • Ahol a tenyésztő folyamatosan tartja a kapcsolatot a már eladott kiskutyák gazdáival, a gazdik bármikor fordulhatnak hozzá, szakszerű tanácsokkal látja el őket, bármiről is legyen szó
  • Ahol nem a kutyákból élnek


Miért kerüljük a gyanúsan olcsó kutyusokat?

Több oka is lehet, ha egy kiskutya gyanúsan olcsó és nem kínálnak hozzá törzskönyvet. Az egyik, legkézenfekvőbb ok, hogy a szülők sem rendelkeznek származási lappal, nem bizonyított fajtatisztaságuk, ezért hát a kicsik sem kaphatnak.

A másik lehetőség, hogy a szülők rendelkeznek törzskönyvvel, de a kicsiket mégis anélkül értékesíti a “tenyésztő”. Ez egy nagyon érdekes és elgondolkodtató megoldás, hiszen a törzskönyv ára csak 5500 Ft, nem befolyásolja nagy mértékben a vételárat. Érdemes belegondolni, hogy ebben az esetben viszont simán előfordulhat, hogy a szülők nem feleltek meg az előírt egészségügyi szűréseknek, mely a genetikai betegségektől való mentességet igazolja (diszplázia, szemszűrés), vagy nem mentek át a tenyészszemlén, tehát hibás egyedekről van szó, esetleg még túl fiatalok a tenyésztéshez. Ha ezek a dolgok mindkét szülő esetén rendben vannak, egyik tenyésztő sem gondolkodik el azon, hogy törzskönyv nélkül értékesítse a kiskutyákat…

A hirdetési oldalakon szereplő olcsó kiskutyák általában nem kapják meg a szükséges állatorvosi ellátásokat, megfelelő táplálékot. A későbbiekben ezeknél a kiskutyáknál rengeteg probléma felmerülhet és az új gazdi az igazi tenyésztőnél kapható kiskutya árának többszörösét hagyja ott az állatorvosnál. Felnőttként kiderülhet hogy keverékek és meg sem közelítik a fajtastandardet.

Részletesebben írtunk a témáról a Tenyésztő vs. Szaporító bejegyzésünkben.

Van olyan személy a családban, aki kellő időt tud szánni a kutyusra?

Az akita domináns jelleméből adódóan olyan gazdit igényel, aki következetes és határozott, szívesen képzi magát a kutyakommunikáció területén és szívesen tölt időt kutyusával.

Rengeteg foglalkozást igényel mind fizikailag, mind szellemileg. Természetesen nem okoz számára gondot, ha egy-egy esős napon kihagyjuk a sétákat, szerencsére nyugodt temperamentumú, és fontosabb neki a gazdi társasága, mint maga a mozgás.

Még ha egy alacsonyabb energiaszintű kölyök mellett is döntünk, ebben az esetben sem tehetjük ki az udvarra, mint egy dísztárgyat, akkor is szükség van az aktív közös időtöltésre, a kutya-gazdi kapcsolat kialakítása érdekében is.