blog-head

A kiskutyák élete az első 10 hétben 1. rész

Bizonyára már tudjátok, kennelünkben november 15-én megérkeztek Haru és Amaya picinyei, 4 csöppség, Sarayu, Hiroshima, Yuushu és Kintarou. Nagy örömmel tölt el minket, hogy újabb 4 családnak okozhatunk örömet fantasztikus kutyusainkkal.

Minden kiskutya foglalt, általában már a születésük előtt. Kérlek, ha kiskutyust szeretnél tőlünk, iratkozz fel várólistánkra. Általában 1 évet kell várni egy ilyen kis gyönyörűségre, adott esetben többet is, de biztosíthatlak arról, hogy megéri.

Biztosan sok ember fejében megfordult már az a kérdés, mi történik az első 10 hétben, amíg a kutyus a tenyésztőnél van. Vajon csak be vannak dugva egy kennelbe az anyukával? Vagy foglalkoznak is velük? Mi történik konkrétan a Raion No Shinsei kennel zárt ajtói mögött?

Szerteném megválaszolni ezeket a kérdéseket, és végigvezetni titeket a nevelési tervezetünkön.

A picik születése hatalmas izgalommal jár. Az anyuka teljes mértékben igényli a jelenlétünket, segédkezünk a születésnél, a picik ellátásánál is. Biztonságos, oldalsó szélekkel ellátott fialóládát használunk, mely lehetőséget ad arra, hogy a kicsik alábújhassanak. 24 órás felügyelet alatt vannak, külön szoba áll rendelkezésükre a házunkban. Infra lámpát használunk az első néhány napban, mely nem a melegről gondoskodik, hanem abban segít, hogy a picik tüdejéből kiszáradjon az esetlegesen lenyelt magzatvíz.


A fialóládában pelusok, ezen Vet-Bed, ezen pedig törölközők helyezkednek el, melyet naponta cserélünk, odafigyelve a higiéniára. Az anyuka az első néhány napban szinte el sem mozdul a picik mellől, úgy kell rávenni, hogy kimenjen WC-re, egyen, igyon megfelelően. A kicsik még süketek és vakok, csak az anyukájukra számíthatnak, ösztönösein keresik a cicit, idejük nagy részében esznek vagy alszanak.

3 napos korukban elkezdjük velük a "Szuper Kutya" programot, melyről bővebben itt olvashattok. Ez a program egészen 16 napos korukig tart és az idegrendszer korai beindítása a fő feladata. Remek eredményeink vannak, a kennelünkből kikerült kiskutyák mindegyike rendkívül tanulékony, érdeklődő, több kutyusunk vizsgával is rendelkezik. Ez köszönhető a szülők munkaeredményeinek, a "Szuper Kutya" programnak és a gazdi nevelésének.

A kicsiket napi szinten mérjük, hogy megfelelően fejlődnek-e, ezenkívül folyamatos kapcsolatban vannak velem, a tenyésztővel. Velem/rajtam alszanak, teljesen kézhez vannak szoktatva már születésük pillanatától fogva. Miután hallanak, már a hangomra odafigyelnek. A szemük körülbelül 11-14 napos korban nyílik ki. Először még nem látnak olyan élesen, ám ez napról napra tisztul és elkezdik felfedezni a körülöttük lévő világot. Felismernek engem, ha meghallják a hangom azonnal odaszaladnak hozzám. Teljes a bizalom, a kutya-ember közötti különleges kapcsolat kiválóan meg van alapozva. Ha már tudjuk a hívónevét, elkezdjük a kicsit hozzászoktatni, addig a törzskönyvi nevén szólítjuk.

2,5-3 hetes korban elhagyják a fialó ládát és elkezdik felfedezni a rendelkezésükre álló teret. Már kialakul, ki hol szeret aludni, elkezd kirajzolódni a picik jelleme. Emellett elkezdenek érdeklődni a szilárd táplálék iránt is. Mi első körben tejporba áztatott Starter tápot adunk nekik, melyet előszeretettel fogyasztanak. Utána Starter konzerv kerül bevezetésre, ennek állaga pépes, nem darabos, nagyon könnyen fogyasztható és rendkívül ízletes. A fogacskáik még csak most bújnak ki, ezért a nagyobb szemű tápokat nem tudják elrágni.

Játéknak plüss, sípolós és zörgő játékokat, labdákat biztosítunk. Már most látszik, ki lesz inkább labdás, ki az aki zsákmányként rázza a plüssfigurákat.

Nagyon fontos, hogy még ebben a korai szakaszban minél több inger érje őket. Távolról már megismerkednek a porszívó zajával, a tv-vel, futógép monoton rezgésével. 4 hetesen következik a hajszárító és a fésű, mellyel a későbbi kutyakozmetikai procedúrákat tesszük könnyebbé számukra.

Minden kutyusunk alkalmas kiállítási kutyának is, ezért attól függetlenül, hogy éppen hobbi célra viszik-e a gazdik, 4 hetesen elkezdjük a kiállítási felkészülésüket is. Megtanulnak beállni, a gazdira koncentrálni, összhangba kerülni, megtanulják, mi az a feladat, mindezt játékos formában. Ebben a korban már bejárják a házunk alsó szintjét, megmásznak pár fok lépcsőt, megismerkednek a barátságos és nem félős cicáinkkal, ám az udvarra még nem engedjük őket, csak egy-egy fotózás erejéig.

Folytatása következik…