blog-head

A vedlésről



Az első nagy vedlésre 7-10 hónapos kor körül számíthatunk, amikor is kihullik a babaszőr.  Akitánk szőrtípusa megváltozik, kicsit durvább fedőszőr nő ki, és a szín is változik. Ezt követően évente kétszer, kora tavasszal és késő ősszel kezdetét veszi az aljszőrzet elhullása, és a nyári vagy téli bunda felvétele.

A vedlés hossza egyedenként eltérő lehet, ez szőrtípustól és genetikától is függ. Van olyan kutyus, aki 1-2 hét alatt túl lesz rajta, van, akinél viszont akár több, mint egy hónapig is elhúzódhat a dolog. A gyors vedlés hátránya, hogy nem fest túl szépen, hirtelen több kutyányi szőrt ki lehet belőle fésülni, és a prémes mackónkat hirtelen soványnak láthatjuk. A lassabb vedlés elég egyenletesen történik, nem olyan látványos, ám tovább tart a szőr folyamatos potyogtatása.

Általában az akitákat elegendő hetente 1 alkalommal alaposan átfésülnünk, a vedléskor viszont napi szintű fésülést javaslunk.


Vannak különböző táplálékkiegészítők, melyekkel elősegíthetjük a vedlést és az új ragyogó és selymes bunda kialakulását.  Az új bunda növesztése rengeteg tápanyagot igényel, ezért javasolt a plusz táplálékbevitel vagy vitamin utánpótlás. Ilyen például a hidegen sajtolt lazacolaj (Pl. Henne Kronch vagy Grizzly márka), a biotin, a SelenPet kapszula vagy a ligetszépe olaj. Az étkezéshez heti 2 alkalommal 1-1 nyers tojást is adhatunk. Jellemzően szívesen fogyasztják és a bőrporblémákra is megoldást nyújthat, melyek a vedlés időszakában felmerülhetnek. Ilyen lehet a bőrszárazság, korpásodás, vakarózás.



Télen a szőrtakaró tömöttebb, sűrűbb és lágyabb, gyakran sötétebb árnyalatban pompázik, a hőt kevésbé vezeti, mint nyáron. A nyári bunda lényegesen ritkább, szinte aljszőrtől mentes, rövidebb és vékonyabb.

Folyamatos vedlés főként lakásban tartott kutyáknál fordul elő, hiszen ők nincsenek kitéve a vedlést ösztönző környezeti változásoknak.

Az ápoláshoz ajánlott már pici korban hozzászoktatni kutyusunkat. Legjobb egy asztalon végezni a fésülést és szorgosan jutalmazni kis kedvencünket, így a későbbiekben könnyebb dolgunk lesz.

A szőr fésülése mellett ne hanyagoljuk el a külső hallójárat tisztítását legalább havonta egyszer, megfelelő kutyáknak tervezett fülápolószer használatával (Biogance Clean Ears). Ha a fül piszkosodásra, pörkösödésre hajlamos, érdemes egy hallójárat tisztítót is beszereznünk, mellyel át tudjuk mosni a fül belső részét is.

A karom általában magától kopik, benti kutyusok esetében azonban előfordul, hogy vágni kell 3-4 havi rendszerességgel.

Ha ezeket nem tudjuk vagy nem szeretnénk otthon elvégezni, mindenképp keressünk fel kutyakozmetikust legalább a vedlések idejére.